L’art urbà al FAIG de 1r d’ESO

L’art urbà al FAIG de 1r d’ESO

Aquest divendres dia 31 ens ha visitat a l’escola Werens, el nom artístic de Ramon Puig, un dels pioners del grafit a Catalunya. Werens és un artista sabadellenc que fa gairebé tres dècades que omple de color els carrers de Catalunya. Format a la Massana i al London College of Printing, va viure el moment en què sorgia el moviment grafiter  europeu. Les seves obres d’art urbà s’escampen per incomptables murs d’arreu. Indrets tan diversos com Marràqueix, Venècia, Berlín, Bombai, Nova York, Londres, Lisboa, entre molts d’altres, han vist brotar les seves flors d’entre les escletxes de l’asfalt. Però, el que és cert és que allò que desprenen els grafits de Werens, més enllà de l’estètica, és denúncia i reivindicació.

Werens ens ha vingut a parlar sobre l’art urbà. Ens ha explicat la seva experiència personal i de com va començar, des de molt jove, a pintar grafits i com això ha esdevingut la seva feina. Ens ha explicat que pintar grafits és la millor manera d’acostar l’art a tothom, col·laborant a fer del món un lloc més agradable, i de transformar les ciutats grises i buides en espais plens de color. El grafit és també una eina per a poder reivindicar solucions als problemes de la societat actual. Al final de la sessió Werens ens ha pintat un grafit en una paret del pavelló.

Com ja sabeu el PIC Humanístic del FAIG de 1r porta per títol “L’art de crear”. El treballem conjuntament amb els alumnes de 1rnd’ESO de La Salle Manresa.  En l’INPUT del projecte d’investigació, que estem treballant en aquests moments, tractem el tema de la creativitat a partir de diferents arts: el teatre, la cuina i l’art urbà. Al final de l’INPUT els equips escolliran un projecte d’investigació on posaran en pràctica la seva creativitat.

La propera setmana cada equip farà un disseny de grafit per poder pintar en una paret del pati de l’escola. La temàtica d’aquest grafit són els valors de La Salle. Es seleccionaran els millors dissenys i després d’una votació se n’escollirà un. El disseny guanyador es representarà a la paret del pati de l’escola. I per poder-lo pintar vindrà Werens i ens ajudarà a fer-lo realitat.

Una de les frases que ens ha dit Werens a la seva xerrada és: “Has de creure en els teus somnis” perquè el seu somni de petit de poder treballar i viure del dibuix s’ha pogut realitzar. Doncs a somiar…