Dia internacional de la dona a la ciència

Dia internacional de la dona a la ciència

El dilluns 11 de febrer de 2019, Anna Fustero, Paula Trias i Raquel Vigué van assistir a la masterclass organitzada per l’IFAE (Institut de Física d’Altes Energies) i el grup ATLAS del CERN.

El taller va durar unes set hores i es va dividir en dues activitats principals, primer una explicació de les partícules elementals, entre elles la partícula Z0 i el bosó de Higgs, i després l’anàlisi de dades experimentals reals obtingudes per el Superaccelerador de partícules del CERN.

Després de dinar, es va fer la part més pràctica de la masterclass, utilitzant el programa Hypathia les noies van analitzar unes cinquanta col·lisions per d’esbrinar quina era la partícula no elemental que s’havia desintegrat. Segons el rastre que havien deixat aquestes partícules i que el detector havia captat i emmagatzemat, podíem distingir entre un bosó Z0 i un Bosó de Higgs.

Per acabar, les joves científiques van fer una videotrucada amb alumnes d’altres països que van assistir a la mateixa activitat per compartir resultats. Finalment, les tres noies van tenir l’oportunitat de parlar amb alumnes de màster que treballen al centre d’investigació de l’ATLAS i persones que estudien el grau de Física.

Totes tres valoren l’experiència com a molt enriquidora i necessària per entendre que la Ciència necessita noies que s’hi vulguin dedicar com ho van fer i ho fan dones amb una ment brillant i habilitats sorprenents com Marie Curie, Ava Lovelace o Fabiola Gianotti.