Xerrada molt emotiva de l’Amical de Mauthausen a 4t d’ESO

Xerrada molt emotiva de l’Amical de Mauthausen a 4t d’ESO

El passat divendres dia 24 de maig va tenir lloc a la sala d’audiovisuals de l’escola la VI xerrada de l’associació Amical Mauthausen. Una activitat dirigida a tots els alumnes de 4t d’ESO i emmarcada dins l’assignatura de Socials i Història, uns dies després de commemorar el 74è aniversari de l’alliberament del camp de concentració i extermini de Mauthausen-Gusen (Àustria), el 5 de maig de 1945.

Aquest any vam tornar a rebre la visita a La Salle del Sr. Llibert i el Sr. Tomàs, fills de deportats i assassinats al camp de concentració de Mauthausen-Gusen (Àustria). Durant les dues hores que va durar la xerrada els alumnes van poder visualitzar un documental impactant anomenat Nit i boira, on es mostraven les dures condicions en les que vivien i les conseqüències mortals que van patir els deportats als camps de concentració i extermini. Tot seguit, es va obrir un torn de preguntes on els alumnes van poder demanar i dissipar els seus dubtes. Tant el Llibert com el Tomàs van explicar, amb una energia i serenitat encomiables, les anècdotes i vivències d’alguns companys dels seus pares supervivents del camp de concentració, arribant a emocionar-se en el moment de parlar com van viure l’absència dels pares durant la postguerra. Cal destacar que aquest any el grup d’alumnes de 4t d’ESO va ser el que va realitzar més preguntes dels darrers anys.

La xerrada es va concloure amb una reflexió final de part dels conferenciants; llegint un fragment del manifest dels alliberats de Mauthausen, el qual remarcava que fets com el genocidi dels nazis s’han de recordar i no s’han de repetir Mai MésAlhora van animar als alumnes a respectar la diferència i les opinions dels altres d’una manera pacífica i civilitzada per aconseguir un món ple de pau i llibertat.  Finalment, en Tomàs va llegir part d’un manifest d’aquest 2019 d’associacions com l’Amical que lluiten perquè governs d’extrema dreta, que estan sorgint a Europa com a Hongria i Àustria i aquí Espanya el partit Vox, no posin barreres a conèixer i a posar en valor la memòria històrica.