Aquest dilluns 11 de novembre, al pati de l’escola, s’ha observat un esdeveniment astronòmic infreqüent: el trànsit de Mercuri.
Per fer l’observació de forma segura i, alhora, visible per als grups d’alumnes, hem projectat la imatge provinent del Sol amb un telescopi de Newton sobre una pantalla gran.
El que s’ha vist és un punt negre, amb un diàmetre 194 vegades menor que el del disc solar, que ha passat per davant del Sol.
Al no disposar de filtres solars homologats, s’ha exposat el telescopi al Sol de forma intermitent, protegint-lo cada dos minuts per evitar malmetre les òptiques degut a les elevades temperatures a que s’assolien.
El trànsit ha començat a les 13.35 hora catalana. Diversos grups de Batxillerat i ESO han pogut veure l’esdeveniment entre les 2 del migdia i les 4 de la tarda, quan la visibilitat del Sol ja no era possible des del pati de l’escola.
Els alumnes aprofitaran aquest esdeveniment per esbrinar la relació entre les mides de Mercuri i el Sol, com també de la velocitat del planeta Mercuri.