Fem sabó: un projecte interdisciplinari a 4t d’ESO

Fem sabó: un projecte interdisciplinari a 4t d’ESO

Aquest curs hem engegat un projecte interdisciplinari que inclou algunes matèries optatives de 4t d’ESO amb la idea que pugui créixer el curs vinent, sumant-hi altres activitats. 

La idea ha consistit a reciclar l’oli usat per fregir per elaborar sabó de forma artesanal. Aquesta primera part de l’activitat s’ha realitzat des de l’optativa de física i química, al laboratori. Els alumnes, en grups de tres o quatre, han realitzat un primer procediment bàsic d’obtenció de sabó, per després passar a decidir com el volien personalitzar en futures elaboracions, aportant-hi alguns additius naturals escollits per ells mateixos: plantes aromàtiques, espècies per donar-hi color i/o olor, essències… Després d’introduir la pasta en els motlles, també reciclats, s’han tallat les pastilles de sabó i s’han deixat assecar de forma que acabés el procés de saponificació necessari. 

Des de l’optativa d’economia s’ha determinat el cost d’aquesta elaboració i s’ha realitzat una previsió del preu de venda que hauria de tenir cada pastilla de sabó perquè fos rendible. En un futur s’ampliarà el projecte afegint-hi un disseny d’embalatge des de l’optativa d’educació visual i plàstica. 

Els alumnes han gaudit de l’experiència, han valorat positivament el reciclatge i han valorat la feina dels artesans.