Inici de l’experiència del projecte FAIG ApS 23-24

Inici de l’experiència del projecte FAIG ApS 23-24

El projecte cooperatiu FAIG d’Aprenentatge i Servei a 4t d’ESO s’ha iniciat aquest nou curs amb renovats objectius i grans iniciatives. L’estructura del projecte segueix la mateixa que els cursos anteriors: la dinàmica d’autoconeixement a través de la tècnica del Mindmap, la reflexió sobre la importància de l’actitud positiva i el fet de dedicar temps als altres, la tarda de voluntariat, el projecte d’acompanyament a 1r d’ESO i les presentacions de les entitats de Manlleu i els projectes ApS d’enguany.

La tarda de voluntariat

Durant la tarda de voluntariat els alumnes van poder compartir moments, valors i experiències amb en Jordi Molas com a exmembre i coordinadora del voluntariat de Sant Tomàs, en Ferran Domènech, activista i periodista manlleuenc de La Recolectiva, una associació que realitza cooperació internacional a Palestina i al Kurdistan, la xerrada amb l’Alba Ruiz i l’Hanna sobre com es va organitzar la iniciativa humanitària pel terratrèmol del Marroc i la conversa amb en Marc Bassas, que va presentar el funcionament i els projectes del Casal Popular Boira Baixa de Manlleu i el Jovent Solidari de Manlleu.

Projecte d’Acompanyament a 1r d’ESO

Aquest curs s’ha seguit amb el projecte iniciat fa dos cursos, on l’alumnat de 4t d’ESO, durant quatre sessions a la tarda, preparen i dinamitzen activitats per tal de fer un bon acompanyament als alumnes de 1r d’ESO que comencen la seva aventura a l’escola. Sessions on han treballat la coneixença, les normes, l’organització, les festes de l’escola i les inquietuds i objectius personals de cadascú en aquesta bonica etapa de l’adolescència. El projecte es vehicula des del FAIG de 4t d’ESO i l’assignatura de Religió de 4t d’ESO.

A partir del mes de gener, l’acompanyament passarà a ser un projecte ApS per aquell alumnat de 4t d’ESO que vulgui fer un suport intensiu a alguns alumnes de 1r i 2n d’ESO. 

Presentacions de les entitats i projectes ApS

En aquests moments el projecte es troba en la fase INPUT. És on les entitats presenten els projectes ApS als alumnes mitjançant presentacions presencials. En aquestes últimes setmanes s’han presentat els projectes interns del grup motor de l’Eskamot lila, Projecte Horts, l’Acompanyament intensiu a alumnes de 1r cicle i el nou projecte de ràdio Ona Salle 1880. 

Tanmateix, hem rebut la visita de les entitats següents: 

Grup Excursionista de Manlleu, Museu del Ter, Vedruna Manlleu, Creu Roja Osona, CEIP Puig-Agut, Hospital de Sant Jaume, Residència AURA, Centre Formació d’Adults Miquel Martí i Pol, Escola Bressol Colors, Escola Bressol Picarols, Osonament, Banc de sang i teixits, Fundació Comtal, Mares món, Associació animalista i Centre de dia Josep Roqué.

Per tal de compartir experiències i reflexions, també es realitzarà una tarda on l’alumnat de Batxillerat, que van dur a terme projectes ApS el curs passat, podrà explicar anècdotes, vivències i consells a l’alumnat de 4t d’ESO d’aquest curs.

En finalitzar aquesta fase, l’alumnat podrà escollir els projectes i entitats segons les seves inquietuds i interessos personals. Els projectes s’iniciaran a partir del mes de gener amb els equips cooperatius confeccionats. L’Aprenentatge i Servei és un gran actiu de les escoles de La Salle, ja que aporta autonomia personal als alumnes, molts valors i una gran experiència de vida que pot repercutir en el seu futur acadèmic i professional i en l’entorn més proper.

Es poden visualitzar les fotografies del projecte al següent enllaç.