Viure amb menys per a viure millor

Viure amb menys per a viure millor


Detall de l'esdeveniment

  • Data:

Presentació

El primer i més gran desafiament al que s’enfronta avui dia la nostra civilització és la sostenibilitat del nostre planeta. Alguns investigadors ens parlen que estem ja en el camí cap al col·lapse mediambiental inevitable de resultats impredictibles.

Cal educar, sobretot, a les futures generacions –encara que, per descomptat, als que ara ja som adults-, per a que el desenvolupament del seu mode de vida –no com passa ara amb el nostre!- els permeti “satisfer les necessitats del present, sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les pròpies necessitats”. Echeita 2019.

 Si la humanitat no aconsegueix la sostenibilitat, quan i com acabaran les tendències insostenibles? I com viurem aquests finals i després d’ells? Engelman 2013

  • Quines característiques té el col·lapse mediambiental que ve?
  • Com hi podem fer front des del diferents àmbits: energètic, laboral, social, d’oci…
  • Com ens posicionem en el sistema capitalista actual basat en l’hiperconsum?
  • Com encarem el que significa reduir el consum i prescindir d’aquelles coses que donen estatus, que construeixen una identitat i que possibiliten la participació en la vida social?
  • Com gestionem l’obsolescència programada (productes amb data de caducitat de fàbrica)?
  • Com afrontem l’obsolescència  psicològica potenciada per un màrqueting que va presentant de manera progressiva nous productes amb més prestacions?
  • Com podem sortir de la roda imparable del consum de béns accessoris i superficials?

Sobre Joan Carrera i Carrera

Jesuïta, llicenciat en medicina i doctor en teologia. Professor de Moral Fonamental a la Facultat de Teologia de Catalunya. Professor col·laborador a ESADE. Ha publicat amb Cristianisme i Justícia els quaderns “A la recerca del Regne” (quadern 101, agost 2000), “Món global. Ètica global” (quadern 118, abril 2003), “Horitzó Kioto” (quadern 133, maig 2005), “Identitats pel segle XXI” (quadern 147, juny 2007), “El problema ecològic: una qüestió de justícia” (quadern 161, juny 2009) i “Una relació difícil. Cristianisme i societat des de la perspectiva ètica” (quadern 170, novembre 2010). És membre de l’equip de Cristianisme i Justícia.