Celebració del DENIP 2021

Celebració del DENIP 2021

Dia Escolar de la No-violència I la Pau (DENIP), també pels 152 (article de la comissió Pastoral-JUSP)

El dia 29 de gener del 2021 es va celebrar a la Plaça Fra Bernadí de Manlleu la commemoració del DENIP (Dia Escolar de la No-violència i la Pau) per part de La Salle Manlleu. Aquesta jornada va servir per tractar i denunciar l’explotació infantil que pateixen molts menors arreu del món. Per aquest motiu, es va organitzar una exposició a la plaça durant tot el divendres en la que hi va participar l’alumnat d’ESO i de Batxillerat de La Salle, així com tots aquells manlleuencs i manlleuenques que s’hi van mostrar interessats.

L’exposició consistia en un recorregut que començava amb un espai anomenat “El túnel del silenci de la societat occidental del segle XXI”. Consistia en un túnel de peces de roba cosides per l’alumnat d’ESO; per tal de mostrar el treball infantil que hi ha darrere de la indústria tèxtil i haver-lo experimentat simbòlicament. Seguidament, es trobava una petita exposició de notícies sobre la fabricació d’alguns productes de grans marques a través de la mà d’obra infantil. Després hi havia una recreació d’una escena d’explotació infantil en una mina. En aquest punt els guies, a través d’una petita discussió teatralitzada, demostraven com a les grans empreses no els interessa que surti a la llum l’explotació de menors que hi ha darrere la producció dels seus productes. L’exposició seguia amb una petita performance realitzada pels alumnes de 3r d’ESO de l’optativa d’expressió i creativitat.

A continuació, el públic es dirigia cap a un espai que recreava un abocador i en el que s’hi explicava com es porta a terme el treball en aquests llocs. En aquest punt, a més del treball infantil, també s’hi denunciava la necessitat del reciclatge en la nostra societat de consum. La visita continuava amb un espai dedicat a la fabricació de productes essencials i de consum (nines, pasta de dents, aliments…). L’exposició tancava amb una mostra de cartells de denúncia fets per alumnes de 3r d’ESO. Tota la mostra va ser guiada per alumnes de 3r ESO de l’optativa de mitjans de comunicació, que van conduir els visitants a través dels diferents espais de l’exposició alhora que explicaven les diverses situacions dels infants que viuen sota aquest règim de l’explotació.

Per tal de dur a terme l’acte, seguint les mesures de seguretat per la COVID-19, els i les alumnes de La Salle Manlleu van visitar l’exposició de forma separada per cursos i grups distribuïts en diferents franges horàries. En l’acte també hi van participar els i les alumnes de primària de l’escola El Carme- Vedruna. A més, el fet que l’exposició estigués oberta al públic, va permetre que molts vianants curiosos s’hi acostessin i participessin en la jornada. Molts d’aquests ciutadans van poder ser entrevistats pels mateixos guies de l’exposició i d’aquesta manera se’n van poder recollir les seves impressions.

L’organització i coordinació de l’acte va anar a càrrec de l’equip de Pastoral-JUSP de La Salle, que va comptar amb la col·laboració d’alumnat del centre. En aquest sentit cal destacar que una alumna d’ESO  va dissenyar les peces de roba fetes amb material reutilitzat. Els delegats i delegades de les classes i els delegats i delegades de JUSP van ajudar a coordinar l’acte i la seva difusió. La infraestructura i muntatge de l’exposició va anar a càrrec de l’alumnat d’Aula Oberta, alumnes de 3r d’ESO i de 4t B. L’acte va anar acompanyat d’un manifest redactat pels delegats i delegades de classe i els delegats i delegades JUSP de 4t d’ESO A. Prèviament, a aquest acte els alumnes de La Salle Manlleu havien tractat la qüestió del treball infantil en diferents assignatures, com Religió o Socials.

L’objectiu de l’exposició i de l’acte era donar visibilitat i denunciar el treball infantil que de forma silenciada es pateix en molts llocs del món. Precisament, l’exposició s’iniciava amb la frase “El túnel del silenci de la societat occidental del segle XXI”. Aquesta frase era una forma de mostrar els milions de veus callades d’infants que actualment treballen quan no ho haurien de fer. Amb això també es volia denunciar la indiferència de la nostra societat cap aquest tema, una societat que no escolta ni vol veure el que sap que està passant, pel propi interès de tenir tota mena de productes.

D’altra banda, el silenci representava el que les grans empreses volen amagar per poder proveir als seus compradors, gastant-se menys diners amb una mà d’obra barata. Segons l’OIT (Organització Internacional del Treball), que té cura de la protecció i promoció dels drets del treballador, el treball infantil és una esclavitud que priva els nens de la seva infantesa, el seu potencial i la seva dignitat, a més de ser perjudicial per al seu desenvolupament físic i psicològic. El treball infantil és una situació que pateixen 152 milions d’infants arreu del món, sobretot a la societat oriental i a l’Àfrica. Gairebé la meitat dels nens i nenes que treballen ho fan en condicions extremadament perilloses, perjudicials per a la salut i amb unes condicions penoses, i la majoria reben càstigs inhumans si no fan el que se’ls demana. D’aquesta manera ells viuen amb por i no aixequen mai la veu, per això el treball infantil és un tema tan poc conegut.

Es pot visualitzar l’àlbum de fotografies de la jornada reivindicativa clicant aquí.

Convé destacar que el treball infantil viola en tota regla els Drets dels Infants. Tal com estableix l’ONU: tots els nens i nenes del món, entre altres coses, mereixen rebre una educació, tenir la llibertat de jugar i experimentar, de ser creatius i descobrir coses noves. Totes aquestes normes són trencades quan un nen o nena és obligat a treballar més de quinze hores seguides. És cert que sovint moltes famílies es veuen obligades a fer treballar els seus fills i filles a causa de la falta d’ingressos econòmics. Aquesta situació fa que el treball infantil sigui un cercle viciós, ja que els nens que comencen treballant des de petits no paren de treballar mai. Així doncs, quan són adults els seus fills han de començar a treballar per ajudar la família, i d’aquesta manera el cercle no es trenca mai.

La raó del manifest a la plaça és que els i les alumnes de La Salle Manlleu volem denunciar el treball infantil, aixecant la veu pels nens i nenes que no poden. Volem denunciar que molts productes de consum diari tenen darrere seu un nen o nena patint unes condicions de vida i treball extremes. Volem conscienciar la gent dels problemes vergonyosos que pateix la nostra societat i pels que no s’estan prenent mesures, però sabem que si més gent aixeca la veu i denuncia aquestes violacions de drets, al final podrem aconseguir erradicar el treball infantil.

Alumnes de l’Optativa de Mitjans de Comunicació de 3r d’ESO